Geachte, beste,

Het laatste half jaar is fiscaal zeer bewogen geweest. De regering heeft op een zeer verbeten agressieve ongenuanceerde manier de aanval geopend op de ‘ondernemer’. De eerste resultaten zijn al zichtbaar, een van de meest luxueuze wagenparken van Europa is nu aan het wegroesten. Ondernemers hebben massaal hun te duur belaste wagens gedumpt. Gaat dit de economie verder helpen… En dit is nog maar het begin. Fiscale planning in België is meer dan ooit bijna onmogelijk geworden, en de rechtszekerheid is meer dan ooit heel ver te zoeken. Dus niet goed.

 Maar er zijn nog lichtpunten … Neem nu Uruguay

Een klein democratisch en goed ontwikkeld land in Zuid Amerika. Zij hanteren net zoals Hong Kong een “territoriaal belastingstelsel”. Dit wil zeggen doe je geen zaken in Uruguay dan betaal je gewoon géén belastingen. Leuk toch. Als u Uruguay enkel gebruikt als administratief centrum maar de goederen komen Uruguay niet binnen dan betaalt de vennootschap slechts 3% belastingen op de winst (verkoopprijs goederen minus aankoopprijs). Voor al wie actief is in de ‘Amerika’s’ kan Uruguay misschien wel gebruikt worden in een fiscale optimaliseringsstructuur.

Nog even terug naar eigen land. Is uw rekeningcourant-tegoed te hoog dan heeft u een fiscaal nadeel. Een deel van de intresten zal dan worden beschouwd als dividenden, er is dan sprake van een herkwalificatie. U kunt dit vermijden door bv. een deel van het rekeningcourant-tegoed te schenken aan uw kinderen. U vaart er wel bij, u vermijdt een mogelijke herkwalificatie en uw kinderen betalen later geen successierechten meer op de waarde van de geschonken rekening-courant. Twee vliegen in één klap.

Voor meer details, weet u ons te vinden…

We gaan er even tussen uit om in augustus er opnieuw in te vliegen. Ondertussen bereiden we enkele nieuwe boeken voor en wordt er volop gewerkt aan onze nieuwe Engelstalige website:

www.nomoretax.eu.

Voor zij die op vakantie gaan, geniet ervan en tot in augustus.

Met vriendelijke groeten,

I De Hoon

Director

Bekijk ook deze artikels uit de categorie Belastingen.

Bekijk ook deze artikels uit de categorie Internationale fiscaliteit.

Bekijk ook deze artikels uit de categorie Tip van de week.