Gesubsidieerd vastgoed als volwaardig alternatief voor uw spaarboekje

In dit artikel zetten we enkele interessante fiscale voordelen van vastgoed in de kijker. Mensen met wat opgebouwd vermogen spitsen maar beter beide oren…

In wat volgt komt u namelijk te weten waarom gesubsidieerd vastgoed een volwaardig alternatief kan zijn voor uw verlieslatende spaarboekje.

Hieronder krijgt u het ultieme stappenplan om op 9 jaar tijd in totaal minstens 20 000 euro aan subsidies binnen te harken. Dankzij deze aanzienlijke subsidies en belastingvoordelen kunt u het rendement op uw eigen vermogen, geïnvesteerd in dergelijk gesubsidieerd vastgoed, aanzienlijk opkrikken.

En het beste van al? U hoeft zelf geen seconde huisbaas te spelen. Het gaat dus over een volwaardig alternatief voor het spaarboekje. U kan het geld laten werken voor u en ondertussen zorgeloos en handenvrij genieten.

Een overzicht van mogelijke subsidies en belastingverminderingen

Subsidies… Fiscale stimuli… Iedere Belg is er verzot op.

Hier zetten we enkele van de meest interessante subsidies op het gebied van vastgoed op een rijtje.

Wist u dat de Vlaamse overheid kwistig rondstrooit met renovatiepremies? Ten belope van een bedrag tot 10 000 euro?

Was u op de hoogte dat u voor dergelijke renovatiewerken kan genieten van een verlaagd btw-tarief van 6%?

Wist u dat u ook een jaarlijkse belastingvermindering van 1 170 euro per jaar kunt scoren in uw personenbelasting en dit 9 jaar lang?

Dat u daarnaast kunt genieten van een jaarlijks verlaagd tarief op de onroerende voorheffing van 1,6% in plaats van 2,5%? En dat u hierdoor ook voordeel hebt bij de opcentiemen en de gemeentebelasting?

En dat u daarnaast ook niet belast kunt worden op de werkelijke huuropbrengsten maar enkel op het geïndexeerde kadastraal inkomen? Wat veel gunstiger is?

Een combinatie van vastgoedsubsidies opstrijken… Droom of werkelijkheid?

Werkelijkheid.

De alerte lezers zitten na het lezen van de vorige ondertitel al te denken:

“Interessant, zeer zeker, maar hoe strijk ik alle fiscale voordelen op die er maar op te strijken vallen?”

Wel, goed nieuws, hieronder doen we uit de doeken hoe je ze allemaal ineens kunt opstrijken!

En het wordt nog beter… Er bestaan namelijk twee verschillende pistes om van alle fiscale stimuli te genieten:

 • Een doe-het-zelf oplossing, en
 • Een kant-en-klare oplossing

Voor de doe-het-zelvers

Dit is een piste voor de doe-het-zelvers, de ondernemende zielen die niet op een uurtje meer of minder kijken.

Het stappenplan ziet er min of meer als volgt uit:

 • Een op te knappen huisje vinden in het Vlaamse Gewest van minstens 30 jaar oud.
 • Onderhandelen en een scherpe prijs bedingen.
 • Overgaan tot de aankoop, liefst met een hypothecaire lening wegens de aantrekkelijke intrestpercentages en dus een beperkte inbreng van eigen vermogen.
 • Het vervolgens zelf verbouwen of het laten verbouwen via een erkende aannemer door gebruik te maken van een aannemingsovereenkomst (vooraf bepaalde prijs zonder verrassingen).
 • Tegelijkertijd de administratie niet uit het oog verliezen en de subsidieaanvragen indienen. Opgelet: de voorwaarden voor de renovatiepremie leest u op de officiële website van de Vlaamse overheid.
 • En het gerenoveerde pand ten slotte zorgeloos verhuren via een Sociaal Verhuurkantoor (verder afgekort als SVK) voor een periode van 9 jaar. Opgelet: uw pand moet wel voldoen aan bepaalde voorwaarden welke u kan consulteren op de officiële website van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen.

Meer hoef je als doe-het-zelver eigenlijk niet te doen om meer dan 20 000 euro subsidies te vangen!

Zelfs indien u het pand na 9 jaar zonder meerwaarde zou verkopen (maar gewoon aan de oorspronkelijke aankoopprijs), maakt u dus meer dan 20 000 euro winst dankzij de opgestreken subsidies en de verworven belastingverminderingen in de Personenbelasting.

En het beste van al… U verhuurt met een waterdichte huurgarantie want het Sociaal Verhuurkantoor (erkend door de overheid) is uw huurder en staat garant. U bent 9 jaar lang dus 100% zeker van uw huurinkomsten en uw rendement.

Het onderhoud, de verhuur, de plaatsbeschrijvingen, enz. zijn allemaal de verantwoordelijkheid van het SVK. Een opsomming van alle andere voordelen leest u hier.

Kant-en-klare oplossing

Dit is een kant-en-klare oplossing voor mensen die een druk bezet leven leiden of gewoon geen zin hebben in extra taken en stress na de werkuren.

Het is namelijk ook mogelijk om alle hierboven vermelde subsidies en belastingverminderingen op te strijken, inclusief alle voordelen van zorgeloos verhuren via het SVK, zonder zelf veel tijd en energie te verliezen.

In dit geval belegt u gewoon minstens 75 000 euro eigen vermogen als beroepsactief persoon en verwerft u via een hypothecaire lening de volle eigendom van een of meerdere beleggingspanden.

U zal in dit scenario dus NIET moeten instaan voor:

 • De zoektocht naar een goedkoop op te knappen pand met goede ligging in het Vlaamse Gewest van minstens 30 jaar oud
 • De renovatie van het pand
 • Het maximaliseren van de Vlaamse renovatiepremie (max. 10 000 euro) en het indienen van de subsidieaanvragen
 • De coördinatie met een SVK en het pand inrichten conform de eisen van het SVK
 • Een huurintentie en huurcontract laten ondertekenen door het SVK

Het belangrijkste voordeel van deze kant-en-klare oplossing is dat alles van A tot Z voor u geregeld wordt. U verwerft de volle eigendom via notariële akte en de renovatie, de subsidieaanvragen en de coördinatie met een SVK worden voor u geregeld.

Dit is dus een ideale piste indien je wat vermogen hebt opgebouwd en het rendement ervan wilt opkrikken. Je gebruikt dan dit eigen vermogen om een hypothecaire lening te krijgen voor dit beleggingspand.

Zo’n kant-en-klaar gesubsidieerd beleggingspand is dus het ultieme alternatief voor uw spaarboekje, met een huurgarantie van 9 jaar door de lokale overheid.

En dankzij meer dan 20 000 euro fiscale geschenken ligt het rendement op uw geïnvesteerd eigen vermogen een pak hoger dan bij het klassieke spaarboekje.

Zelfs indien u geen rekening houdt met een meerwaarde bij verkoop na 9 jaar bijvoorbeeld, maakt u nog steeds meer dan 20 000 euro winst wegens de opgestreken subsidies en de verworven belastingverminderingen in de personenbelasting.

2017-10-02T09:56:06+02:00
Donderdag 19 september 2019
11:00u - Antwerpen

Gratis Seminar:
Bulgarije, Ster in Europa

In een handomdraai krijgt u een overzicht van de mogelijkheden in Bulgarije en de belangrijkste componenten voor ondernemers:
 • 10% personenbelasting
 • 10% vennootschapsbelasting
 • 10%, de loonkost bedraagt slechts 10% van een gemiddeld Belgisch/Nederlands loon
JA, IK WIL ME INSCHRIJVEN
close-link
NIEUW EBOOK 12€ : De 134 meest begeerde fiscale tips! 
Meer info hier
close-image